Fortbildning

Går det fort att utbilda sig?
Måste man ha ett högt tempo när det gäller utbildning?
Fortbildning är ett konstigt ord som jag haft med mig sedan jag jobbade i skolan. För mig handlar det mer om utveckling och att det är en pågående process som ständigt ska finnas.
För det finns inget statiskt tillstånd utan antingen avvecklar vi oss själva eller så utvecklar vi oss själva. Utveckling kan ske genom att jag är på en kurs eller föreläsning men det kan även ske i mötet/samtalet med en annan människa om jag är beredd att lyssna på vad den har att säga.
Vi kan även få nya insikter genom att reflektera över det vi gör och har har gjort. Så ibland kan vi få till en utveckling genom att bara vara själva om vi är tillräckligt modiga och vågar se på oss själva och det vi gör på ett nyfiket sätt.

Sen tänker jag att så vi får till den bästa utvecklingen så är en mix av alla dessa olika strategier den optimala. Men ha inte för bråttom utan låt insikterna sjunka in, fastna och prövas för att utvärderas och testas igen. Fast låt det inte gå för lång tid innan du börjar använda det du precis uppmärksammat eller lärt dig. För risken är annars att det blir som efter en måltid: vi är mätta och belåtna men efter det att vi satt oss skönt i soffan så hamnar vi i matkoma och orkar inte göra något.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>